Ordens makt. Och bildernas.

Hur vi kommunicerar påverkar hur vi ser på världen. Vilka ord vi väljer och vilka bilder vi använder i vår kommunikation har alltså stor betydelse. Med medvetna val kan vi motverka att vi bevarar och spär på myter och stereotypa föreställningar, till exempel om män och kvinnor, eller utifrån etnicitet, religion, funktionshinder och sexuell läggning. Med en inkluderande kommunikation blir också risken mindre att du missar en stor del av din målgrupp.

Region Värmland gör ett gediget arbete för att öka kunskapen om jämställd regional tillväxt, och för att tillämpa denna kunskap i sin verksamhet. Region Värmland genomförde också nyligen konferensen ”Schyst! – en konferens om jämlik kommunikation och tillväxt” där 180 deltagare från hela landet diskuterade vad som är schyst kommunikation och vad vi har att vinna på det.

Bilder tar genvägar

Bilder fungerar som blixtsnabb kommunikation. På en sekund skapar du sig en åsikt om vad du ser, och vad du tycker om en person eller vilken grupp hen tillhör. En bild talar ofta mer direkt till våra känslor än vad en text gör och påverkar oss utan att vi märker det.  Bilder formar också ideal, varför till exempel könsroller väldigt lätt cementeras med hjälp av bilder. Om du håller ett öga på din bildbank och planerar fotograferingar noga är chanserna större att dina bilder inte hamnar i det stereotypa facket.

Ord spelar roll

Att det spelar roll vad vi säger i kommunikation är självklart. Men det faktum att det sägs är lika viktigt att fundera över. Och hur det sägs. Det är enkelt att kommunicera jämlikt, om vi bara är medvetna om vilka ord vi väljer och varför. Det handlar enkelt uttryckt ofta om att stryka onödiga värdeord och könsspecifika uttryck.

Några enkla tips för att komma igång med att kommunicera jämlikt

  • Tänk tvärtom, byt plats. Vad händer om du i tanken byter kön på personen du ska beskriva? Skulle du ha ställt samma frågor? Skulle du ha valt samma bildmanér?
  • Är den här informationen relevant och viktig? ”Tjejband”, ”manlig sjuksköterska” eller ”kvinnlig VD” – fundera en extra gång på om könet är viktigt i sammanhanget.
  • Läs texter högt för dig själv. Du blir mer uppmärksam på ordens valör och relevans.
  • Titta på bilder med normkritiska ögon. I vilken miljö är bilden tagen, ur vilket perspektiv, vem är aktiv respektive passiv?
  • Gör checklistor, både för dig själv och för de leverantörer du anlitar. Tydliga instruktioner om vad du vill ha och vad du inte vill ha gör det lättare att komma närmare en inkluderande kommunikation.

Region Värmland har också tagit fram den alldeles utmärkta lilla guiden ”Schyst!” som jag har tipsat om tidigare. Du kan läsa den på webben, ladda ner den som pdf eller beställa den i tryckt version. Här finns massor av bra och enkla tips att använda i din kommunikationsvardag.

Piknik arbetar utifrån ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv

Piknik har som ambition att alltid arbeta utifrån ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv. Med det menar jag att jag tillsammans med uppdragsgivaren arbetar aktivt för en jämlik kommunikation, där vi genom medvetna val undviker att förstärka och vidmakthålla myter och stereotypa föreställningar.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *