Om en webbplats är responsiv, så betyder det att utseendet är flexibelt och automatiskt anpassar sig efter skärmens storlek. Det spelar alltså ingen roll om du besöker webbplatsen från en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta – din upplevelse av webbplatsen ska ändå bli optimal. Men det är inte bara tekniken som ordnar det så här fint. För att besökarens upplevelse ska bli så bra som möjligt, måste du som producerar innehållet tänka på några saker.
Har du fler tips, eller synpunkter på mina? Dela gärna med dig i en kommentar!
- På små skärmar är det jobbigare att hoppa mellan olika sidor än att scrolla. Därför kan man säga att det generellt är bättre med få sidor med mycket innehåll än tvärtom. En platt struktur.
- På en liten skärm ligger menyn ofta hopfälld och är därmed till största delen dold. För att besökaren ska få ett vettigt sammanhang bör därför text och rubrik kunna stå för sig själv, utan att menynrubriken förklarar sammanhanget.
- Hänvisa inte till olika platser på sidan, till exempel ”knappen till höger”. Eftersom sidorna ser olika ut (och därmed knappens placering) på olika skärmar kan en sådan hänvisning bli förvirrande.
- Skriv korta och koncisa texter, med det viktigaste först. Precis som när man skriver webbtexter generellt alltså, men det här är extra viktigt när det handlar om responsiva webbplatser.
- Slösa inte med utrymme. Att dela in texten i lagom långa stycken är självklart. I en responsiv design bör man dock tänka på att inte göra styckena alltför korta. Resultatet kan bli utrymmesslöseri för besökare med liten skärm, och ett spretigt och osammanhängande utseende för besökare med stor skärm.
- Håll ett öga på långa ord, radbrytningar och bindestreck. Hårda bindestreck och manuella radbrytningar bör man undvika i allmänhet eftersom man sällan har full kontroll över resultatet. Och det blir extra viktigt när det handlar om responsiva webbplatser. Använd däremot gärna mjuka bindestreck i långa ord, så undviker du fula radbrytningar och slöseri med utrymme.
- Länkar placerade nära varandra kan bli knepigt för användaren. Det blir svårt att träffa rätt med fingret när man ska klicka på en liten skärm.
- Bilder med text i fungerar dåligt på en liten skärm – texten blir så liten så den lär bli omöjlig att läsa. Undvik också att lägga upp annat textinnehåll som bilder, till exempel tabeller. Det blir på tok för smått att läsa på en mobilskärm.
- En PDF kan vara svår att läsa på mobilen. Undvik alltså PDF:er, i alla fall för det viktigaste innehållet.
- Flash fungerar inte alls på många telefoner och surfplattor.
- Testa, testa, testa! Prova, på riktigt, hur det känns det att läsa och navigera på både dator, mobil och surfplatta.
Lämna ett svar