En presentation som lyfter

Plastfilm och OH-projektor, PowerPoint eller KeyNote – teknikerna varierar, och det blir allt enklare att skapa snitsiga bilder till din föreläsning. En bra presentation ger ditt framförande ett lyft och hjälper dina åhörare att hålla intresset uppe och minnas det du berättar. Men en dåligt planerad presentation kan få motsatt effekt. Grundtipset är: håll det sparsmakat, både när det gäller omfång och utseende.

  • Först och främst: tryck inte in för mycket på varje bild. Lyft i stället fram nyckelord, något som får publiken att haja till, ett foto eller en illustration som fångar det du talar om. För mycket innehåll gör det snurrigt för åhörarna, som då måste välja fokus: ”Hinna läsa klart det som står på bilden” vs ”Lyssna på det du säger”. Kom ihåg: dina bilder är inte ditt talarmanus!
  • För mycket text resulterar nästan alltid i för liten text…vilket leder till nästa punkt: skriv stort. Tänk på åhöraren längst bak i rummet!
  • Använd lagom många bilder. Vad som är lagom är förstås svårt att ge ett generellt svar på. Men det här hänger ihop med punkten ovan – dränk inte dina åhörare med bilder utan använd dem som pedagogiska förstärkare. Ha ”max en bild per resonemang” som riktlinje.
  • Använd färger som ger bra kontrast mellan text och bakgrund. Och var sparsam med textvariationer som VERSALER, kursivt och understrykningar. Ju renare text desto tydligare.

Behöver du hjälp med att planera din presentation? Hör av dig, så går vi igenom vilket stöd du behöver.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *