Bättre text – 4 snabba tips

Jag får ofta textunderlag som jag ska ”fixa till” på ett eller annat sätt. Det här är mina vanligaste åtgärder för att enkelt få texten att fungera bättre och bli snäppet vassare:

Var personlig

En begriplig och engagerande text får du bäst genom att skapa en relation med din läsare.  Den som läser är alltid en individ, och med tilltalet ”du” vänder du dig direkt till din läsare. Se också till att du som avsändare är synlig.

Krångla inte till det

Vem har gjort/säger/tycker vad och vem förväntas göra vad och när? Krångla inte till det. Använd inte onödigt krångliga eller ovanliga ord. Det gör texten så mycket enklare att förstå.

Glöm inte bort läsaren

Ibland verkar avsändaren vara mer intresserad av att prata om sig själv, istället för att fokusera på läsarens behov och situation. Glöm inte bort din läsare, och vad du vill att hen ska göra, tycka eller känna.

Tydlig struktur

Är strukturen i texten tillräckligt tydlig? Gå igenom din text och flytta om, lägg till mellanrubriker och förtydliga där det behövs, så att allt hänger ihop och blir begripligt. Tänk gärna på strukturen redan från start, till exempel genom att börja med en punktlista som får bli textens stomme.

PS! Textmassan på bilden har jag hämtat från löremipsum.se, som inte bara genererar dummytext, utan även gör det på svenska. Den innehåller å, ä, ö och har en rad olika alternativ som till exempel ”svensk lagtext”, som jag använde.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *